Bemutatótermünk:
1061 Budapest,
Székely Mihály u.10.
(Parkolóház a szemközti épületben)

hétfőtől-péntekig:
10.00-18.00 óráig,
szombaton:
10.00-14.00 óráig,
vasárnap: zárva.Mi is az a greslap?


A hagyományos értelemben vett greslap, egy anyagában színezett, teljes keresztmetszetében azonos homogenitású, mázatlan, a természetes kövek hatását tükröző kerámialap. Mint minden más kerámiaárut (edények, csészék stb.), szaniterárut (mosdók, wc-k, bidet-k stb.) építési kerámiák (tégla, cserép stb.) a kerámia greslapokat is agyag, homok és más természetes anyagok keverékéből állítják elő.

Előfordul, hogy díszítő, esetleg színező anyagként természetes kövek őrleményeit keverik az alapmasszába, sokszor teljesen különböző szemcseméretben. Az utóbbi időkben a greslap jelentős fejlődésének hatására sikerült a kívánt anyagok például a gránit hatását meglehetősen hűen reprodukálni, ezáltal a porcelán gres alkalmazása széles körben lehetővé vált.

A mázatlan greslapok kopásállósága kiemelkedően magas, műszaki jellemzői meghaladják a természetes kövekét, továbbá alkalmazása is gazdaságosabb. A greslapoknak is vannak mázas változatai, amik az utóbbi időben egyre kedveltebbé és elterjedtebbé váltak.

A mázas kerámia lapnak két fajtája van. Vannak olyan mázas kerámiák, amikor az alapanyag és a máz egy időben kerül kiégetésre, továbbá vannak a kétszer égetett kerámiák, amikor először a kerámiatest kerül kiégetésre, azután hőtechnikai eljárással kerül rá a máz, majd újra égetik a greslapot. Mint minden kerámia, a greslapok is kemények, ellenálló képesek, higiénikusak, könnyen tisztíthatóak, éghetetlenek és tűzállóak. A greslapok tehát építőipari burkolóanyagok, melyek a padló és a falfelület burkolását szolgálják, ezeknek a funkcióknak megfelelően kell eljárni a greslapok kiválasztási követelményeinél.

- esztétikai funkció a greslapoknál : követelmény az ízlés és a különböző lakberendezési megoldások függvényének figyelembevétele.

- műszaki funkció a greslapoknál: követelmény a környezetben fellépő igénybevételnek ellenállni anélkül, hogy eltörnének, vagy károsodnának, követelmény az anyagok és a műszaki jellemzők ismeretének alapján, az alkalmazási környezetnek megfelelő greslap kiválasztása.

A greslapok felületére felhordott mázrétegek kopásállósága összetételük függvényében eltérőek, ezáltal a felhasználási területük is korlátozott lehet. Nagyon fontos, hogy a greslapok kopásállósági fokozata megfeleljen a várható igénybevétel során fellépő műszaki követelményeknek.

.PEI II. Kis igénybevételnek kitett helyiségek burkolására ajánlott greslapok, ahol puha talpú lábbeliben közlekedünk, úgymint magánlakások fürdőhelyiségei és hálószoba, melynek nincs közvetlen kültéri kapcsolódása. Minden karcolással járó tevékenység kerülendő.

.PEI.III. Közepes átmenő forgalomnak kitett helyiségekbe ajánlott greslap, puha talpú, illetve normál lábbeli használata mellett, úgymint nappalik, az előszoba és egyéb olyan helyiségek kivételével, ahol nagy forgalom lehet.

.PEI.IV. Közepes igénybevételnek kitett helyiségek burkolására ajánlott greslapok: magán lakások bármely helyiségébe burkolható (konyha, előszoba, folyosó, fedett terasz).

.PEI.V. Kereskedelmi egységek, szállodák, bemutatótermek burkolására alkalmas greslapok, jellemzően nagy karcállóság mellett.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kopásállóság nem ugyanaz, mint a karcállóság, amit a MOHS skálán mérnek. Egy nagy kopás állóságú greslap (elsősorban a fényes felületűek) is karcolódhatnak, ami nem számít kopásnak.

A greslapokból rengeteg színű, méretű és minőségű létezik. A greslapok minden felhasználásához és minden környezethez rendelkezésre állnak, célszerű tudatosan és felelősséggel kell dönteni. A lakásban az egyik, olyan helyiség a konyha, ahol a greslapok a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Sokat járunk rajta, útvonalak alakulnak ki, itt piszkolódik a legjobban stb., tehát olyan greslapot érdemes választanunk, amelynek a felülete különösen nagy mechanikai és kémiai ellenálló képességgel rendelkezik. A konyha fali csempéje nyilvánvalóan kis igénybevételnek van kitéve.

A terszra vagy a kültérre olyan greslapokat érdemes választani, amelyek kis vízfelvevő képességű mázas vagy máz nélküli - anyagában színezett - greslapok. Amennyiben a lakásunk egy légtérben van a nappali a konyha az előtér, ide válasszunk magas minőségű greslapot, lehetőleg nagy méretben, pl.: 60*60 cm, 80*80 cm, 60*120 cm, mert így kevesebb fuga lesz, sokkal elegánsabb légkört tudunk kialakítani!

A burkolandó felület területéhez viszonyítva átlagosan 10-15%-kal több greslapot érdemes rendelni! A rendelés mennyiségét gondosan kell meghatározni, mivel utánrendelés esetén nem biztos, hogy a rendelkezésre álló greslap teljesen azonos lesz a korábban használttal.

Az ipari előállítás során a technológia következtében gyakorlatilag lehetetlen azonos színárnyalatú greslapokat gyártani. A felhasználóknak is fontos szerepük van abban, hogy a burkolt greslap a padlón vagy a falon, az idők folyamán megtartsa esztétikai és műszaki minőségét.

Padlólapok, csempék és a szaniterek teljes kínálata egy helyen, szakértőktől!


Bemutatóterem      Elérhetőség, nyitvatartás      Általános információk      Termékeink      Bemutatkozunk      Cégtörténet      Gyártóink      Termékeink      Kapcsolat      Cikkek      Linkajánló      Bejelentkezés