Bemutatótermünk:
1061 Budapest,
Székely Mihály u.10.
(Parkolóház a szemközti épületben)

hétfőtől-péntekig:
10.00-18.00 óráig,
szombaton:
10.00-14.00 óráig,
vasárnap: zárva.Hogyan készítsük elő megfelelően burkoló munkák előtt az aljzatot?


Minden esetben az aljzatot mechanikailag meg kell vizsgálni, mielőtt még belefognánk a burkoló munkákba! Ilyenkor a burkoló mester választ keres arra, hogy mitől repedhet a beton, mitől jöhet létre a felület tapadási gyengesége és egyenetlensége, valamint, hogy a beton ott lejt-e ahol lejtenie kell.

Miután ezeket a burkoló munka előtti hibákat feltárva kijavítottuk, jöhet a következő lépés: a vízszigetelés. Ha ez a burkolás, burkoló munkafolyamat is készen van, akkor kezdhetünk csak neki a burkoló munkának!

DE kezdjük az elején!

A burkolat, a burkolás, a burkoló munka nem olyan, mint a ruhatárunk, amit bármikor lecserélhetünk. Hosszú távon szeretnénk élvezni, ezért érdemes az összes burkolás tartósságát veszélyeztető burkolat fenyegetést még időben elhárítani.

 

Beton felületi gyengeség:

A burkoló, burkolás munkáim során számos esetben láttam már olyan aljzatbetont, amely a huzat következtében túl hamar kiszáradt. Sajnos sokszor felejtik el a kőművesek azt, hogy szükséges az utókezelés még a beltéri beton (esztric) esetében is!

Ha ez az utókezelés elmarad, akkor a beton felülete porlóssá lesz, amely felület pedig nem alkalmas arra, hogy meg lehessen kezdeni a burkoló, burkolás munkákat. A felületre ugyanilyen hatása van, ha a burkolat fektetése előtt sokan járkálnak a kész betonon. Takarással óvhatjuk meg a beton felületet, ezzel a burkoló lapok ragaszthatóságán segítünk!

DE mit tegyünk, ha már porlóssá vált a beton?

A burkoló, burkolás felületet mindenképp meg kell tisztítani, portalanítani és az egész felületet le kell kezelni egy diszperziós, vagy rosszabb esetben ha szükséges, akkor műgyanta bázisú, direkt cementkötésű burkoló lapragasztók alá felhordható mélyalapozóval!

A beton felület megfelelő megszilárdítása a burkolat ragasztó tapadását alapozza meg!

 

Beton egyenetlenség:

Talán nem meglepő, de a trehány kőműves munka az oka annak, hogy felület kiegyenlítést kell használni a burkoló, burkolás munka megkezdése előtt! Ha a kőműves elég igényes lenne a munkájára, akkor a beton kiegyenlítés műveletét meg lehetne spórolni.

Tulajdonosként, burkoló munka megrendelőjeként nem szabad, hogy megelégedjen pusztán a beton felület látványával!

Számos eddigi burkoló, burkolás munkát megrendelő ügyfelem gondolta úgy, hogy ha a beton felülete sima, akkor abból az következik, hogy sík is. Akkor lepődtek csak meg igazán, mikor ráraktunk egy majd két méter hosszú élvonalzót a felületre! Ekkor már szabad szemmel is láthatóak lettek a hibák, és most nem 1-2 mm egyenetlenségekre gondolok. Viszont a 2mm-nél nagyobb egyenetlenségekre már nem lehet igényes burkoló, burkolás munkát kivitelezni!

Megelőzendő a felesleges pénzkidobást, ami a felület kiegyenlítésre fordítódna, inkább követelje meg a kőműves precíz munkáját! Ellenőrizze saját kezűleg a felület síkját!

DE mit tehetünk, ha a felület még is egyenetlen?

 

Precíz burkoló, burkolás munkát egyedül csak síkfelületen lehet végezni!

Ahhoz, hogy az aljzatot megfelelően ki tudjuk egyenlíteni önterülő aljzatkiegyenlítővel, az úgynevezett „egy felület egy öntés" technikát kell használni. Csak kevés kőműves, burkoló tud bánni az önterülő anyagokkal és ez már csak akkor mutatkozik meg, amikor a drága burkoló anyag felhasználásra és persze aljzatkiegyenlítésért járó burkolás munkadíj is kifizetésre került. Legfontosabb ennél a felületkiegyenlítési módszernél a nagyüzemi módszer betartása. Vödrönkénti kevergetéssel fogadást is lehet rá kötni, hogy a kívánt egyenletesség, nem érhető el!

Családi házak kivitelezésénél, ahol nem használnak pumpás gépet az aljzat kiegyenlítésre, mindig ez történik.

 

Lejtés hiány:
Legtöbb esetben a lejtés hiánya a terasz burkolás, burkoló munkájánál jelent gondot.
Ahhoz, hogy a csapadék megfelelően és automatikusan el tudjon távozni a burkoló lapok felületérő, legalább 1,5 %-os lejtés szükséges.

A csapadék, ha bejut a terasz burkolat alá, akkor biztosan felfagyást eredményez.

Ha a terasz hiányos lejtése miatt "sokáig" a burkolás felületén pang a csapadék, akkor a fugákon keresztül káros mennyiség szivároghat be a burkoló lapok alá víz. Burkoló lapok, burkolás lejtésével elkerülhető ez a folyamat!

Fürdőszoba épített zuhanyzó tálca burkolat esetében, még ennél is nagyobb lejtést kell biztosítani! Ráadásul minden irányból a lefolyó felé kell a burkoló lapok lejtésének meglennie!

Vízszigetelés:
A burkoló lapok cement alapú fugáin át szivárog a víz, ami káros következményekkel jár.
A beázás és a burkolat felfagyás okozta kellemetlenségek elkerülhetők megfelelő burkoló, burkolás munka előtti vízszigetelés kialakításával.

Az aljzat előkészítési burkolat, burkoló munkák végeztével lehet hozzálátni a vízszigetelésnek. A belső térben és a kevésbé igénybe vett területeken folyékony vízszigetelő fóliát lehet használni, míg erős igénybe vétel esetén (fürdőszoba épített zuhanytálca), külső térben kétkomponensű vízszigetelő habarcsot szükséges a betonfelületen legalább két rétegben felhordani.

Forrás: http://www.hideg-burkolo-boy.hu 

Padlólapok, csempék és a szaniterek teljes kínálata egy helyen, szakértőktől!


Bemutatóterem      Elérhetőség, nyitvatartás      Általános információk      Termékeink      Bemutatkozunk      Cégtörténet      Gyártóink      Termékeink      Kapcsolat      Cikkek      Linkajánló      Bejelentkezés