Bemutatótermünk:
1061 Budapest,
Székely Mihály u.10.
(Parkolóház a szemközti épületben)

hétfőtől-péntekig:
10.00-18.00 óráig,
szombaton:
10.00-14.00 óráig,
vasárnap: zárva.Általános információk


Ár és minőség

A kerámialapok gyártási önköltsége egyrészt adott, hiszen az

 • energiaköltségek ára
 • a gyártósorok azonos szintje
 • az alapanyagok azonos forrása
 • az élőmunka igény azonossága
minden azonos jellegű csempe és padlólap esetén azonos szintű költséget eredményez. Másrészt, ahol gyártási oldalon
árat csökkentenek, rendszerint kétségessé teszi a minőséget, pl.:
 1. Máz vastagságának csökkentése: egy bizonyos mérték után színvesztés, gyors kopás a következmény.
 2. Máz felvitel technikája, pl.: látszó mintanyomok
 3. Lap vastagság csökkentés – pl. padlólapnál 7,0 mm alatti vastagság egyértelmű negatív következményekkel jár.
 4. Minőségi osztályzás mellőzése
 5. Színek és kopásállóság kiválósága

Természetesen az árképzés másik oldala is nagyon fontos: a design, marketing

Nyilván egy egyedi tervezésű csempe vagy járólap igényes kiegészítőkkel más áron hozható ki, mint egy másolt vagy szegényes kollekció. És természetesen ott van az is, hogy mennyire fut be a gyár ill. a márka.


Fagyállóság értelmezése

Magyarországon a fagy-kiengedés folyamat akár naponta többször is bekövetkezhet és egy évben ez akár több százszor is megismétlődik. Ezzel szemben Olaszországban (a hegyeket leszámítva) a fagyási periódus elenyésző, de tőlünk északra pl. Skandináv országokban a fagyás-kiengedés száma a magyarországiéhoz képest szintén töredék számú (függetlenül attól, hogy milyen mértékű a fagy)

Így fordult elő elég gyakran a ’90-es években, hogy az Olaszországban fagyálló minősítésű lap Magyarországon tönkrement kültérben (máz kagylós kitöredezése). A komolyabb olasz gyártók fokozottan ügyeltek arra, hogy a fagyállóság kérdéseit szigorúan vegyék. Így csak olyan pórustartalom mellett minősítették fagyállónak a terméket, amely Magyarországon is megfelelt. Tehát többnyire értelmezési hiba történt, természetesen előfordult, amikor gyenge minőség vagy a minősítés lazasága volt az ok.

Önmagában a pórustérfogat nem elegendő a fagyállóság eldöntésére, függ az anyag szilárdságától is. (Vannak magas pórustérfogatú kerámiák, amelyek mégis fagyállóak!)

 

Tanácsok, gondolatok

A greslapban (kőporcelán) nincs gránitőrlemény, ellenben az alapanyag összetétele nagyon közelít a gránitéhoz. A teraszhoz ne használjunk 5-7 mm vastag lapot. Ne felejtsük el a hőtágulási hézagokat. Mindenképp flex ragasztót és fugázót használjunk.

A mázas járólap az előszobákban és nappalikban legyen PEI IV.-es kopásállóságú. A nagy és összetett alaprajzok esetén a mozgási hézagokat ne felejtsük el. Tegyünk el mindig néhány darab tartalék járólapot. Padlófűtésnél használjunk speciális ragasztó és fugázó anyagokat.

A kopásállóság mellett fontos járólap választási szempont a csúszási ellenállás. A lépcső járólap legyen bordával vagy nuttal ellátva. Burkolás előtt ellenőrizzük, hogy minden doboz azonos méretkaliberű és tónusú legyen.

A fürdőszoba padlólap kopásállósága PEI I.-II. is lehet. A sakktáblaszerű padlólap kiosztásnál a különböző járólapok méretkalibere legyen azonos vagy közel azonos. A negatív sarkok legyenek szilikonnal kihúzva.

Konyhában a használat jellegétől függően válasszuk a járólap kopásállóságot. Pl. 3. emeleti teakonyhában a PEI II. is elegendő. A kisméretű betétlapok (tozettók) méretszórása nagy, ezt vegyük figyelembe a fugaméret megválasztásánál.

A közösségi, nagy forgalmú tereknél a járólap legyen PEI V.-s . A terhelés miatt javasolt a flex ragasztó és fugázó. A burkolati mozgási hézagok mellett ne felejtsük el az épület szerkezeti mozgási hézagait. Javasolt gresl-járólap vastagság min. 8 mm.


1.Csempe és padlólap szabvány

Az európai Uniós EN 14411 sz. szabvány magyar változata MSZ EN 14411.
a. felhasználók számára az egyik legfontosabb a csempe és padlólap mérettűrésére vonatkozó előírás. A hosszúság, szélesség, vastagság, oldalél egyenesség, derékszög, látszófelület lapátló-görbület, oldalél-görbület a lap felület mérőszáma(nagysága) függvényében %-ban van megadva. ( a gyárak általában lényegesen szigorúbb „házi”- tűréssel dolgoznak.
b. Fontos rögzíteni, hogy a csempe és padlólap dobozokon közölt méretek: névleges méretek! Ettől a gyártási „célméret” szabványban rögzített mértékben eltérhet. A gyártási célmérettől az eltérés(tolerancia) szintén szabvány által szabá- lyozott. A különböző gyártásokból származó lapok különböző gyártási célméretekkel készülnek( ezt az un. kaliber jel különbözteti meg). A lapok görbülete( oldalél és lapátló) több mm is lehet. Ezért legtöbb gyártó kifejezetten tiltja a feles kötésű fektetési módot.

2.Csempék és padlólapok anyagai

A gres kőporcelán vagy a (köznyelvben használt) gres lap ( gres porcellanato, Feinsteinzeug, Porcelain tile) megnevezéssel óvatosan kell bánni, mivel a spa- nyol gyárak dobozain a gres megnevezés közönséges fehér- vagy vörösagyag alapú csempét vagy padlólapot jelent. A kőporcelán lapok nagyon népszerűek, de a fehéragyag alapú lapok nem vesztették el létjogosultságukat. A rakodók csak azért nem szeretik, mivel nem lehet fél méterről ledobni a dobozokat. Az anyagában színezett kőporcelán lap gyűjtő fogalom, számtalan különböző gyártási eljárást takar. A mázas kőporcelán lap esetén szokás a test anyagát a mázhoz közeli színre színezni= de ez NEM anyagában színezett kőporcelán lap!( nem egy gyár csúsztat ezzel a megnevezéssel!)

3.Modulkoordináció

A préselt kerámia lapok (natúr éllel) és vágott élű (rektifikált, „lézervágott”) kerámia lapok modulkoordinációja különböző problémákat vet fel. A préselt lapok modulkoordinációját a dobozon levő vagy a katalógusban található névleges méretből nem lehet eredeztetni. A gyár vagy úgy tervezte vagy nem. Az élvágott lapoknál a szabvány megengedi, hogy a gyártó adja meg a fuga szélességet, amellyel a modulordináció teljesül. Ez általában 2-3 mm. A katalógusok ezt általában feltüntetik. Így a „0” fuga vagy „fuga nélkül” fogalmak értelmetlenek. Eleve higiéniai okokból fugázni kell! Pl. a 15x60 cm-es élvágott lap azonos fektetési iránnyal akár 0,5-1,0 mm-es fugával is burkolható(a gyártó toleranciájától is függ). A 15x60 cm-es élvágott lap változó fektetési módban már csak 2-3 mm-es fugával burkolható, a gyár tervezése szerint.
.A kerámia burkolatok tisztítása, takarítása Alapvetően a burkoló kerámiák ( mázas vagy anyagában színezett termékek) 1200 Celsius fokon kerülnek kiégetésre, amelynek következménye egy nagyon tömör, kemény és ellenálló anyagszerkezet. Ami annyit jelent, hogy tiszta, meleg vízzel eltávolítható a szennyeződések nagy része. A reklámozott felülettisztítók nagy része(„szappanos”) a felületen réteget képez, ami megköti a port a levegőből, többet árt mint használ!

1. Burkolás után a felültet meg kell tisztítani cementfátyol eltávolítóval, majd tiszta vízzel. A cementbázisú fugáknál a felületet( a fugákat!) a kivitelezés teljes idején meg kell védeni(utólag nem tisztíthatók).

2. Az „üzemszerű” burkolat takarítás során a rendszeres melegvizes áttörlés a legjobb( csak +50 - 70 Celsius fokos víz), finomszálas textil vagy filctömb segítségével. Erősebb szennyeződésnél kefe és vízhez adagolt kis mennyiségű háztartási ecet használata célszerű. Ha a padlóburkolaton kialakult egy „szappanos” réteg, célszerű egy „alaptisztítással”(ld. mint a cementfátyol eltávolítás) visszaállítani az eredeti állapotot és a „melegvizes” tisztítással folytatni.

3. Aki jobban bízik a sósavas „alaptisztításban” annak javasoljuk: 2/3 víz és 1/3 sósav oldat egyszeri használatát. Előtte vízzel át kell itatni a fugákat( impregnálni), hogy a takarítás idején ellenálljanak a sav maró hatásának.

4. A zsír, tinta, autógumi, cipőgumi, jód, vér tisztításához speciális szerek szükségesek. A rozsda és vízkő sósavval tisztítható.

5. A csúszásmentes padló burkolatok kefével vagy kefés padlómosó géppel Tisztíthatók( puha műanyag kefe!!). 4.A kerámia padlóburkolatok csúszási ellenállása. A zsíros, olajos közegben külön szabvány R9-R13-al jelöli a burkoló lapok csúszási ellenállását. A felhasználási területekről külön szabvány intézkedik. Vizes közegben( mezítláb) az A , A+B és A+B+C jelölésekkel jelölik a csúszási ellenállást. Fürdőkben a medencék körül és a medencékben a 0,8m alatti részeken legalább A+B csúszási ellenállású lapokat kell használni. Külön szabvány intézkedik, hogy hol és milyen minősítésű burkolatot kell használni. Súlyos tévedés, ha csak R minősítésű lap kerül a vizes közegben burkolásra. ( természetesen vannak lapok, amelyeknek van mind a két közegre megfelelő minősítése).

6. Kerámia mozaik csempe A kerámia mozaik csempe lehet szemenként préselt vagy lapból vágott. A szemeket ragasztják hálóra(hátoldalon) vagy papír, fóliahordozóra(látszó oldalon). A préselt mozaik csempe élek lekerekítettek, ezért emberi érintésre sokkal kellemesebb, mint az éles szélű üvegmozaik. A kerámia mozaik csempe anyaga szerint lehet:
 1. Anyagában színezett (máz nélküli)
  1. kőporcelán(gres)
  2. művészi dekorációs mozaik csempe
 2. Mázas kerámia mozaik
  1. mázas kőporcelán(gres) mozaik( fagyálló, matt mázzal járófelületként is)
  2. mázas fehér vagy vörös agyag mozaikok( belső falak dekorálására)

Padlólapok, csempék és a szaniterek teljes kínálata egy helyen, szakértőktől!


Bemutatóterem      Elérhetőség, nyitvatartás      Általános információk      Termékeink      Bemutatkozunk      Cégtörténet      Gyártóink      Termékeink      Kapcsolat      Cikkek      Linkajánló      Bejelentkezés